Zelf energie opwekken. Wat zijn de mogelijkheden?

Geef een reactie

Energie is vandaag de dag een dure zaak. De maandelijkse factuur kan een behoorlijke hap uit jouw budget nemen. Wil je besparen op die maandelijkse factuur? Dan kan je ervoor kiezen om een stuk minder energie te verbruiken. Er zijn echter ook nog andere manieren om aan jouw factuur iets te doen. Zo zijn er wel wat manieren om zelf elektriciteit te produceren. Welke dat exact zijn lees je hier!

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn en blijven de koning van het zelf opwekken van elektriciteit. Als je even door het straatbeeld kijkt valt ongetwijfeld op dat een behoorlijk percentage van de huizen een reeks zonnepanelen op het dak heeft liggen. Zelfs nu de premies voor het plaatsen van zonnepanelen stap voor stap afgeschaft worden blijft het voordelig om ze te laten installeren.

Een kleine windturbine

Als je denkt aan windenergie denk je natuurlijk meteen aan die gigantische windmolens die je op sommige plaatsen ziet staan. Ook windmolenparken vind je doorheen het land terug. Windenergie kan je echter ook gewoon thuis opwekken. Ligt jouw woning op een vrij winderige plek? Dan kan je thuis een kleine windturbine laten installeren. Vanaf een windsnelheid van 10 kilometer per uur wekt een windturbine al energie op. Let wel op: het is niet overal toegelaten om een kleine windturbine te installeren. Vraag dit dus eerst even na.

© Pexels.com

Een zonnedak

Zonnepanelen kent iedereen. Een zonnedak is echter nog niet zo bekend ook al werkt het via ongeveer hetzelfde systeem. Een zonnedak bestaat eigenlijk uit dakpannen die functioneren als zonnecellen. Dat betekent dat het hele dak de energie van de zon opvangt en verbonden is met een batterij. Vroeger moest je er rekening mee houden dat de dakpannen een stuk minder lang mee gingen dan gewone dakpannen. Vandaag de dag is dat echter al even niet meer aan de orde. Ze gaan even lang mee als de rest van jouw woning!

Micro-warmtekrachtkoppeling

Micro-warmtekrachtkoppeling klinkt als iets dat ongelofelijk ingewikkeld is. In de praktijk valt dat echter heel erg goed mee. Het draait om een verwarmingsketel die ook een systeem voor warmtekrachtkoppeling is. Dit apparaat produceert dus tegelijkertijd warmte en elektriciteit. Hoe kan dat? Dat komt omdat de brandstof die wordt gebruikt om de warmte te produceren ook een motor aandrijft. Op die manier komt er mechanische energie vrij. Aan de hand van een alternator wordt deze energie dan omgezet in elektriciteit. Op die manier kan je zelf thuis al redelijk wat energie opwekken.

Zonneglas

Tegenwoordig zijn er heel wat bedrijven op de markt die ruiten ontwikkelen uit zonneglas. Ook zonneglas werkt volgens het principe van de zonnepanelen. Het glas vangt de energie van de zon op en dat brengt een bepaald rendement met zich mee. Zo kan je er dus voor kiezen om de ruiten bij jou thuis te laten installeren met zonneglas.

Wil je thuis energie opwekken? Dan zijn er dus wel wat opties beschikbaar voor je. Het enige dat wel zo is is dat het vaak een investering is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *