Zo kan je alle dagen 10000 stappen doen

Geef een reactie

Iedereen kent ze wel, dé befaamde 10000 stappen, maar hoe haal je deze? Makkelijker gezegd dan gedacht! In deze blog gaan we dieper in hoe je deze stappen precies kan maken. Daarnaast nemen we de 10000 stappen onder de loep, is dit wel zo effectief als iedereen beweerd?

Waarom en vanwaar komen de 10000 stappen?

Een Japanse arts genaamd Yoshiro Hatano deed in de jaren 1960 een onderzoek naar gezondheid en stappen zetten. Hij kwam er uiteindelijk achter dat mensen gemiddeld 6000 stappen per dag zetten. Dit zou niet genoeg zijn, plus 4000 stappen zou zorgen voor een gezond lichaam volgens Yoshiro, vandaar komen de 10000 stappen.

Hoe kan je 10000 stappen per dag doen?

Om 10000 stappen te halen zal je bepaalde gewoontes moeten veranderen. Uit meerdere onderzoeken en testen van mensen bleek dat wandelen en lopen het meeste effectieve te zijn om het stappendoel te behalen.
Uiteraard is het belangrijk om te kijken hoe actief je nu al bent. Doe daarom een ‘testdag’ waarin je niks verandert en op het einde van de dag bekijkt hoeveel je hebt gehaald. Als dit bv. 2500 is, is de volgende dag 10000 halen heel onlogisch en eigenlijk geen haalbaar doel. Probeer daarom de komende dagen wat meer te sporten om te kijken hoeveel je je stappen opgekrikt krijgt.

Maar nu concreet, hoe behaal je uiteindelijk de ‘10000 stappen’?

  • Zet je auto verder dan gewoonlijk, op deze manier maak je meer stappen bij aankomst
  • Middagpauze? Tijd om een kwartiertje te gaan wandelen!
  • Je hebt informatie nodig van een collega? Laat de telefoon of mail liggen en sta op om het fysiek te vragen.
  • I.p.v. in de avond in de zetel te liggen kan een rondje lopen of wandelen enorm goed zijn om je stappendoel te halen!

Daarnaast draait alles om routine, je zou manieren moeten vinden om je stappendoel te halen. Alle sporten zijn uiteraard goed, maar zoals eerder aangehaald is wandelen en lopen de beste keuze. Uiteraard verkiest de ene persoon lopen over wandelen of andersom.

© Pexels.com

Is de 10000 stappen daadwerkelijk wetenschappelijk bewezen?

Meerdere bronnen bevestigen dat 10000 stappen nooit volledig wetenschappelijk bewezen zijn. Echter is 10000 een mooie richtlijn en marketinggewijs verkoopt dit heel vlot door zijn rond getal. Een toonaangevende studie, laat zien dat dagelijks 8000 tot 10000 stappen genoeg zijn. Echter gaat het soms meer om het principe, door je te focussen op de 10000 kan je je mind triggeren om te bewegen, met een duidelijk cijfer voor ogen.

Kortom, je moet niet op de stap na 10000 per dag halen. Echter is 10000 stappen een goede indicatie om te weten of je genoeg bewogen en gesport hebt op een dag. De bedoeling met deze uitdaging of lifestyle gewoonte is om je mind en fysiek gezond te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *