Veranda of overkapping: wat is de beste keuze voor mij

Geef een reactie

Wil je ook bij minder goed weer lekker in de tuin zitten en genieten van de buitenlucht? Dan kies je voor een veranda of een overkapping! Een veranda en overkapping houden de felle zon en de regen buiten, en met een veranda zit je zelfs het hele jaar door buiten zonder last te hebben van warmte, kou of regen.

Wat is het verschil tussen een veranda en een overkapping en wat is de beste keuze voor jou? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij zodat je zelf kunt kiezen wat het beste bij jouw wensen en budget past.

Wat is het verschil tussen een veranda en een overkapping

Er zijn drie duidelijke verschillen tussen een veranda en een overkapping. Deze zullen we hieronder kort voor je op een rijtje zetten!

Bevestiging

Een veranda zit altijd aan je huis vast. Een overkapping daarentegen kan ook op zichzelf staan, bijvoorbeeld door hem op palen te plaatsen.

Wanden

Een veranda kan wanden hebben (maar dat hoeft niet), een overkapping heeft eigenlijk sowieso geen wanden. Toch zou je die natuurlijk wel zelf eraan kunnen laten maken!

Vloerhoogte

Een veranda heeft vaak een verhoogde houten vloer zodat deze op dezelfde hoogte zit als de vloer binnenshuis en je dus geen opstapje of afstapje hoeft te maken als je van buiten naar binnen en terug wilt lopen. Een overkapping staat doorgaans gewoon op de grond.

Kosten

Vaak wordt gekozen voor een meer uitgebreide veranda, waardoor er een hoger prijskaartje aan hangt dan aan een overkapping. Het prijskaartje heb je echter zelf in de hand. Als jij kiest voor een overkapping die van alle gemakken is voorzien, dan is deze duurder dan een eenvoudige veranda. Het grote voordeel van beide is dat jij je veranda of overkapping kunt aanpassen naar je budget door te kiezen voor meer of minder luxe opties. Beide zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en materialen, zodat er altijd een veranda of overkapping is die bij jouw wensen past.

Zoals het gezegde luidt: ieder voordeel heeft zijn nadeel. Zo ook bij een veranda en een overkapping. Hieronder zullen we ze toelichten!

De voordelen van een veranda

  • Wie voor een veranda kiest krijgt extra leefruimte bij de woning.
  • Een goed geïsoleerde veranda die je aan alle kanten af kunt sluiten gebruik je het hele jaar door, zeker als je ook vloerverwarming aan laat leggen.
  • Door het aanleggen van een veranda stijgt de waarde van je woning dankzij het extra woonoppervlakte dat je hiermee creëert.

De nadelen van een veranda

  • Het oppervlakte dat je gebruikt voor de veranda gaat ten koste van het tuinoppervlakte.
  • Een veranda vraagt onderhoud om hem mooi te houden en zo lang mogelijk mee te laten gaan.
© Pexels.com

De voordelen van een overkapping

  • Een overkapping zorgt er voor dat je ook bij minder weer of heel warm weer buiten kunt zitten.
  • Een overkapping is relatief eenvoudig en snel geplaatst.
  • Een overkapping hoeft niet aan een woning vastgemaakt te worden en kan ook bijvoorbeeld in de tuin staan.

De nadelen van een overkapping

  • Een overkapping vraagt onderhoud om hem mooi te houden en langer mee te laten gaan.
  • Een overkapping heeft geen wanden, is dus niet geïsoleerd en houdt de wind niet tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *