Kwaliteit slaap: Technieken om beter te slapen en uitgerust wakker te worden

Geef een reactie

Vind je het moeilijk om ‘s morgens uit bed te komen? Waarschijnlijk is de reden hiervoor een ongeorganiseerde slaaproutine, waarbij je lichaam minder rust neemt dan nodig is om zichzelf te herstellen. Het resultaat is dat je de hele dag een slecht humeur hebt en je erg slaperig voelt.

Het goede nieuws is dat het met enkele technieken mogelijk is om jouw slaap te verbeteren en je gewilliger te voelen. Lees verder en ontdek wat je moet doen om fris wakker te worden!

Houd een slaaproutine aan

Het menselijk lichaam werkt volgens het zogenaamde circadiaans ritme, wat in feite betekent dat het zich voorbereidt op de volgende 24 uur. Dit wordt de biologische klok genoemd. Het organisme eist regelmatige slaap- en wektijden.

Mensen die geen routine hebben, brengen hun circadiaans ritme uit balans en ondervinden daardoor problemen om met een goed humeur wakker te worden. Routine is essentieel voor een goede slaapkwaliteit.

Trek wat tijd uit om te ontspannen voordat je gaat slapen

Activiteiten die te spannend zijn voor je geest voordat je gaat slapen, kunnen het moeilijker maken om in slaap te vallen. Idealiter besteedt je minstens een uur aan ontspanning zonder gebruik van internet, het oplossen van hangende taken of nadenken over de volgende dag voordat je gaat slapen. Jouw geest heeft deze periode van rust nodig om af te remmen en zich voor te bereiden op de slaap.

Voor wie het moeilijk vindt om volledig te ontspannen, is de tip om te investeren in een afspeellijst met rustige liedjes of een boek te lezen. Door deze rustigere tijd door te brengen, zul je merken dat het relatief gemakkelijker wordt om te slapen.

© Pexels.com

Laat het natuurlijke licht binnen

Als je opstaat, open je de gordijnen, zodat het licht in je kamer komt. Een iets radicalere houding voor wie de problemen van het vroege opstaan echt wil omzeilen, is het gordijn of de jaloezie half open te laten, zodat tijdens het ochtendgloren het zonlicht je ogen kan raken. Het organisme is bereid zich actief te houden als het licht is en te rusten als het donker is.

Bed is een plaats om te slapen
Heeft je de slechte gewoonte om in jouw bed werkproblemen op te lossen of op internet te surfen? Dan moet je deze slechte gewoonten achter je laten, want ze schaden de kwaliteit van jouw slaap.

Jouw organisme moet begrijpen dat het bed een slaapplaats is. Natuurlijk kunnen in deze omgeving ontspannende activiteiten worden gedaan, zoals lezen. Het belangrijkste is dat je jouw gezond verstand gebruikt, aangezien jouw lichaam moet voelen dat het tijd is om te rusten als je gaat liggen.

Lichamelijke activiteit bij het ontwaken

De lichaamstemperatuur heeft een groot verband met hoe gemakkelijk je slaapt of je wakker voelt. Als je lichaam kouder is, rust het gemakkelijker en als het warmer is, voelt het zich wakkerder.

Het beste is dan om ‘s ochtends een fysieke activiteit te beoefenen om de lichaamstemperatuur te verhogen, waardoor deze meer bereidwillig wordt.

Zoek medische hulp

Wie niet goed kan slapen, zelfs als hij de bovenstaande aanbevelingen opvolgt, moet een arts zoeken die slaapspecialist is. Dit is een probleem dat je persoonlijke en professionele leven kan belemmeren en dat moet worden opgelost.

Een goede nachtrust is essentieel voor een beter humeur. Daarom is de kwaliteit van jouw slaap een manier om een betere gezondheid en levenskwaliteit na te streven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *