virus overzicht laatste 3 jaar

Virus uitbraken dwingen tot actie

De meeste recente virus uitbraken onder exotische namen als Dorifel, XDocCrypt, Quevar en Sasfis, hebben overheid en bedrijven gedwongen weer serieus naar beveiligingsbeleid te kijken. Als de gehele datavoorziening stagneert, is de chaos niet te overzien. Toch zijn de virusuitbraken ondanks intelligente virusscanners nog volop aanwezig zoals de tabel aangeeft.overzicht van virussen

Een calamiteit als een virusuitbraak staat niet op zich zelf en komt vaker voor dan bekend. Dat het gebeurde in een vakantieperiode maakte het extra gecompliceerd. Lagere bezettingen en verschoven verantwoordelijkheden maken dat in organisaties van groot tot klein, niet alleen technische mensen beperkt aanwezig zijn, maar ook verantwoordelijk management soms niet geheel vertrouwd is met Informatiebeveiliging. Tevens leid het na de vakantieperiode er ook toe dat een virus wederom opduikt als vakantievierders terug keren op het werk.

Business Continuity Management

1 van de zaken die meer aandacht behoeven binnen Bedrijven en Overheid is Business Continuity Management.(BCM). Hoe ervoor te zorgen dat data beschikbaar is en blijft. De eerste stappen daarvoor zijn een inventarisatie van:

  1. Dreiging
  2. Tijdkritische processen
  3. Classificatie van data
  4. Runbook bij calamiteiten
Het is een kleine greep uit het brede arsenaal van diensten welke Sincerus levert op het gebied van informatiebeveiliging. We zijn uiteraard bereid daar eens vrijblijvend over te komen praten.